Шофирай хибрид умно с тези 5 изпитани съвета!

Default Pinned Post Image

Хибридите набират все повече популярност у нас. Освен с иновативната технология, която ги прави изключително ефективни на пътя, от значение е и начина на употреба на този тип автомобили.
Дали има разлика в шофирането на хибриден автомобил спрямо конвенционален? Важен ли е стилът на управление? Въпроси, които зададохме на нашите експерти и чиито отговори ще ти дадем в следващите редове.  

Внимателни потегляния

Важно е да запомниш, че хибридът не е електромобил. Следователно никога не потегляй на ток. Ако тръгнеш само на ток, електричеството ще се изхаби от няколко потегляния, а  след това двигателят ще трябва да зареди батерията, като ще изгори голямо количество бензин. Всяко потегляне трябва да се извършва леко, като така бензиновият двигател не се стартира веднага или го прави възможно най-късно. Педалът на газта се натиска постепенно, а не рязко. Това е изключително важно за градско шофиране заради проблемите с трафика и задръстванията. 

Използвай спусканията

Генерираната кинетичната енергия презарежда батерията, затова използвай максимално всяко спускане. Тогава преобразуването на енергията е максимално. Въпреки това е добре да държиш крака на спирачката, за да контролираш движението.
Много от хибридите имат режим В, при който спирачната активност е съчетана с автоматична смяна на предавките. Режимът позволява увеличение на спирачния ефект, съчетано с максимално възстановяване на енергията в акумулатора. Като в същото време се предпазват спирачките от прегряване.

Избор на правилен режим

Хибридите позволяват избор измежду много режими на шофиране. Избирайки Eco ще избегнеш натискането на газта и ще ти покаже най-доброто от хибридната система. При еco режима, реакцията при подаване на газ е по-плавна и по-добре контролирана. 

Климатикът

Никога не използвай климатика в автоматичен режим. Настрой ръчно температурата и оборотите, които никога не трябва да са на най-ниска степен. Колкото по – силно (не студено) духа, толкова по-добре се охлажда батерията. Не забравяйте, че батерията е отзад и студеният въздух стига по-трудно до нея, ако вентилаторът не духа достатъчно силно. При режим Eco, системата разпознава броя на хората в салона и оптимизира въздушните потоци, ако е необходимо.

Налягане в гумите

Хибридите често са оборудвани с гуми с ниско съпротивление, които спомагат за намаляване на разхода на гориво. Внимателно виж класа за ефективност на гумите за твоя хибрид, който е посочен на етикета при покупка. Клас А е най-добрият.
Много важно е и да следиш налягането в гумите. Някои производители изчисляват, че при пътуване с гуми, напомпани с 0,2 бара по-ниско от препоръчаното, разход на гориво се увеличава с 1%. При 0,4 бара по-малко увеличението е с 2%.
Провери колко трябва да е налягането на твоите гуми във вътрешната страна на шофьорската врата или в книжката за инструкции. 

Надяваме се статия да ти е била полезна!
Ако искаш следващия ти автомобил да е чрез дългосрочен наем, кандидатствай за него ТУК