Какво спестяваш с електромобил?

Default Pinned Post Image

Решаваш да преминеш на електромобил. Може би заради начина ти на мислене, искаш да допринесеш за опазването на околната среда, да спестиш средства или някакъв друг мотив. В крайна сметка неминуемо идва моментът за пресмятане и претегляне колко точно ще спестиш преминавайки от конвенционален автомобил към електромобил. И на нас ни е любопитно, затова решихме да пресметнем от какво и как спестяваме с този избор.  (Виж инфографиката по-долу)

* SIMPL представя основните опорни точки по които да се водиш, а точните изчисления оставяме на теб, тъй като всички калкулации зависят строго от параметрите на избрания автомобил. 

Първите пера, от които спестяваш са:

- Освобождаване от пътен данък
- Платените зони за паркиране са БЕЗПЛАТНИ
- Нулеви експлоатационни разходи, освен за консумативи
- Електричеството е по-евтино от горивото


Пестиш от разходи за гориво

Това е най-голямото нещо, което забелязват шофьорите, които преминават към ел. кола.
Разходите за гориво често са променливи и най-вече се увеличават. Докато електрическата енергия е по-евтина. Ако зареждате колата в дома си, ще платите по-малко от 10 лв. за пълното зареждане на батерията на ел. кола с 60 kWh. Ако зареждате през нощта ще ви излезе дори по-евтино.
Използването на станция с DC зареждане обикновено е около 7 лв. за 30 минути, което се равнява на около 160 км пробег. Сравнявайки тези цени със средната цена за зареждане на бензин или дизел около 110-120 лв., електромобилът излиза доста по-евтино. И е с нулеви вредни емисии.

Пестиш от поддръжка 

Електрическият автомобил има по-малко и по-прости компоненти за поддържане в сравнение с автомобил с ДВГ. Сумата за смяна на резервни части ще е по-малко, ако имате електромобил. Единственият по-скъп компонент може да е смяната на батерията, която понякога може да излезе над 2000 лв. Но затова пък производителите дават гаранции от 8 г. за тях или на определен пробег.

Пестиш от данък

Едно от най-добрите предимства на това да притежаваш електромобил е освобождаването от пътен данък. Например при автомобили с емисии на CO2 (въглероден двуокис) от 110-130 г/км, данъкът може да достигне над 200 лв. за година. В дългосрочен план това може да ви спести доста разходи.