СЪВЕТИ за дълъг живот на електромобила

Default Pinned Post Image

Електрическият автомобил има своите специфики относно начина на експлоатация.
SIMPL проучи кои са малките крайъгълни камъни, които да заобиколите, за да удължите живота на електромобила си.  (Виж инфографиката по-долу) 

  • Намалете скоростта!

Всеки цикъл на зареждане изтощава батериите и с течение на времето те губят първоначалните си възможности. Въпреки че електрическите автомобили могат да бъдат доста пъргави, по-добре се придържайте към по-ниските скорости. Така ще съхраните батериите си за по-дълги разстояния, съответно по-рядко зареждане. По-рядкото зареждане от своя страна гарантира на батериите на автомобила ви по-дълъг живот. Причината да не карате бързо е, че с увеличението на скоростта се увеличава съпротивлението на въздуха, което принуждава батерията да харчи повече енергия, за да поддържа движението.

  • Не зареждайте на максимум! 

С литиево-йонните батерии винаги е по-добре да заредите на около 80%, а не да ги “пълните догоре”. Непълното зареждане оставя възможност на регенеративно спиране да преобразува кинетичната енергия в използваема. Когато зареждате батерията до 100% е добре да я разредите веднага след зареждането за да няма задържане на високи стойности в клетките, което може да я повреди трайно. За предпочитане е да избягвате зареждането на DC станциите, за да предпазите батерията.

  • Паркиране на сянка!

Най-добре е да не държите електрическия си автомобил на пряка слънчева светлина и да го излагате на високи температури. Батериите на ел. колите не обичат жегата. Затова, когато използвате зарядната си станция, е за предпочитане автомобилът да бъде на сенчесто и прохладно място.

  • Ограничавайте бързото зареждане! 

Много от зарядните станции разполагат с функция за бързо зареждане на автомобила. Тя е чудесен начин да му вдъхнете бързо живот на автомобила, ако това е наложително. Въпреки това, не го правете редовно! Всеки път когато заредите прекалено бързо автомобила си, животът на батерията му ще намалява по малко. Особено ако температурите са студени, това не е за предпочитане. Ако намалите употребата на бързото зареждане, със сигурност ще удължите живота на автомобила.

  • Избягвайте прекомерното изтощение на батериите! 

Не е добра идея да изтощавате електрическия си автомобил изцяло всеки път. Това постепенно ще вреди на батериите и ще съкрати живота им. Ако батерията ви падне до около 30%, по-добре се насочете към зарядна станция. 

  • Настройте времето за зареждане! 

Много хора оставят електрическия си автомобил включен към станцията за през нощта. Така ще имат напълно заредено превозно средство на сутринта. Това, което е важно обаче е, че презареждането на батериите не е препоръчително. В повечето случаи зарядните станции разполагат с възможност за настройка на таймер. И препоръчваме да използвате таймера. Настройте го така, че да се изключи, когато автомобилът е почти зареден.