Изцяло дигитално сключване на договор

menu

Защо да си купя електромобил?

Default Pinned Post Image

През последните години автомобилните технологии еволюират, достигайки невиждани висоти. Колите днес не са само двигател, салон и гуми. Те са високотехнолични устройства, които се свързват помежду си, зареждат се вкъщи, управляват се от разстояние.
Автомобилите все повече променят начина на функциониране на големите градове и ни карат да се адаптираме към по-чисто, зелено бъдеще. От което безспорно се нуждаем. Замисляйки се все повече каква да е следващата ти кола, несъмнено изниква въпросът дали да не оставиш конвенционалния автомобил с ДВГ и да преминеш на такъв с алтернативен начин на зареждане.
Има няколко неща, които трябва да знаеш и имаш предвид обмисляйки покупка.
Преди всичко, има няколко вида алтернативно зареждане. 

1. Хибридите (HEV),  използват двигател с вътрешно горене и електромотор. Те използват кинетична енергия или генератор, който да зарежда батериите на електрическия двигател. Минусът е, че са много по-скъпи от автомобилите с ДВГ
2. Plug-in хибриди (PHEV), които използват същата технология, но имат и външен вход за зареждане на батериите от електрическата мрежа.
3. Изцяло електрически автомобили (EV или PEV), както и автомобили, захранвани от горивни клетки (FCV или FCEV). 

Най-разпространените са електрическите коли. Но защо да избереш точно електрически?

Предимства

Електромобилите не отделят никакви вредни емисии, затова се водят най-щадящите за околната среда и атмосфера. Ако си решил да допринесеш за съхраняването на планетата, то електрическият автомобил е логичен избор. Грубо пресметнато, колкото и електричество да използваш, ще спестиш сериозна сума пари от течни горива. И тук важният момент е, че ако нямаш зарядна станция у дома или на работното място, ще срещнеш затруднения. Инфраструктурата у нас все още не е достатъчно развита (с едва 368 броя обществени зарядни станции), но има положителни тенденции и увеличение в броя им.
Сред най-важните предимства е липсата на каквото и да е обслужване.
Друго преимущество е удивително лесното управление. Практически имаш само една скорост, което ти дава моментно ускоряване, без забавяне. Изключително тихи са, като единственият шум е въртенето на гумите. 

Батерии

Литиево-йонните батерии захранват обикновено електромобилите. Причината е, че те имат дълъг живот заради технологията си. Много възможно е да смените автомобила си преди батерията напълно да е загубила заряда си, тъй като съвременните батерии запазват около 80 % от заряда си след 5000 цикъла (Един цикъл на зареждане е приключен, когато използваш/изхабиш 100% от капацитета на батерията).
Според изчисления, един електромобил може да измине 1 млн. км без проблем, което е в пъти повече от автомобил с ДВГ.
Никога не е изключено да се появи и повреда, но гаранцията на батерията (и автомобила) е най-малко 5 години. Спецификата при гаранциите е, че тя ще бъде изпълнена, ако батерията е била третирана правилно и според предписанията на производителя. Затова трябва внимателно да изчетете условията за гаранция. 


Поддръжка

Всякакво обслужване, на което сме свикнали при конвенционалните автомобили с ДВГ (смяна на масла, филтри, ремъци и др.) изчезва, щом придобиеш електромобил.Липсата на консумативи може да ви спести до над 400-500 лв на година. При електромобилите липсат и течове, дим и всякакви замърсители.  Спирачките им са с много дълъг живот, а обслужването им се свежда до компютърна диагностика и работа. Като постоянен консуматив са накладките на спирачките, смяната на гуми и чистачки. 

Зареждане и гориво

Тук трябва сами да направите изчисленията спрямо вашия автомобил. Но доказателствата не са за пренебрегване. А именно, че пестиш в пъти повече, използвайки електрическа кола, спрямо зареждане на гориво в конвенционален автомобил. Допълнително, ако зареждате колата у дома, на нощна тарифа, цифрите ще са минимални.

Такси и облекчения

В редица държави има сериозни облекчения при покупка на електромобил, включително и държавно подпомагане при желание за покупка. У нас все още не е прието частично финансиране от държавата, но има ред други облекчения като:
- Освобождаване от местен данък
Собствениците на електромобил попълват декларация, сочеща, че е настъпило обстоятелство, водещо до данъчно облекчение. 

- Намалена екотакса при регистрация
Еднократно облекчение с около 60 лв. 

- Без зони за платено паркиране
Електромобилите са освободени от плащане на синя и зелена зона

- Безплатно зареждане на общински зарядни станции

Климатични условия

Като всяко нещо, климатичните условия влияят на начина на работа на автомобила и батерията. При екстремни условия, пробегът с едно зареждане ще намалее, заради използването на повече функции. В зимни дни, пробегът може да намалее до около 20-25%.
Друг доказан факт, е че заради студа батериите се зареждат по-бавно и задържат по-малко заряд. Има начини за оптимизация на енергията. Като да затоплите автомобила, докато се зарежда. Новите модели могат да се ръководят и от разстояние. Използвайте и икономичен режим.

Какво следва?

- Има предложение за държавно подпомагане на потребителя, за да може все повече българи да имат достъп до електрически автомобил. Това е свързано с желанието на сегашното управление до 2026 г. електромобилите да станата около 30 000 по пътищата у нас. За сравнение в края на 2020 г. те са 3 000. Успоредно с това трябва да има на разположение около 10 000 зарядни станции.
- Друго предложение е освобождаване от ДДС, което възлиза на 20 % от цената. 

SIMPL ще продължи да те информира за спецификите, съпътстващи покупката на електромобил.
А дотогава ти споделяме любопитен факт:
Автомобилите под наем възпрепятстват навлизането на 14 тона парникови газове в атмосферата.