Защо да си купя електромобил?

Default Pinned Post Image

През последните години автомобилните технологии еволюират, достигайки невиждани висоти. Колите днес не са само двигател, салон и гуми. Те са високотехнолични устройства, които се свързват помежду си, зареждат се вкъщи, управляват се от разстояние.
Автомобилите все повече променят начина на функциониране на големите градове и ни карат да се адаптираме към по-чисто, зелено бъдеще. От което безспорно се нуждаем. Замисляйки се все повече каква да е следващата ти кола, несъмнено изниква въпросът дали да не оставиш конвенционалния автомобил с ДВГ и да преминеш на такъв с алтернативен начин на зареждане.
Има няколко неща, които трябва да знаеш и имаш предвид обмисляйки покупка.
Преди всичко, има няколко вида алтернативно зареждане. 

1. Хибридите (HEV),  използват двигател с вътрешно горене и електромотор. Те използват кинетична енергия или генератор, който да зарежда батериите на електрическия двигател. Минусът е, че са много по-скъпи от автомобилите с ДВГ
2. Plug-in хибриди (PHEV), които използват същата технология, но имат и външен вход за зареждане на батериите от електрическата мрежа.
3. Изцяло електрически автомобили (EV или PEV), както и автомобили, захранвани от горивни клетки (FCV или FCEV). 

Най-разпространените са електрическите коли. Но защо да избереш точно електрически?

Предимства

Електромобилите не отделят никакви вредни емисии, затова се водят най-щадящите за околната среда и атмосфера. Ако си решил да допринесеш за съхраняването на планетата, то електрическият автомобил е логичен избор. Грубо пресметнато, колкото и електричество да използваш, ще спестиш сериозна сума пари от течни горива. И тук важният момент е, че ако нямаш зарядна станция у дома или на работното място, ще срещнеш затруднения. Инфраструктурата у нас все още не е достатъчно развита (с едва 368 броя обществени зарядни станции), но има положителни тенденции и увеличение в броя им.
Сред най-важните предимства е липсата на каквото и да е обслужване.
Друго преимущество е удивително лесното управление. Практически имаш само една скорост, което ти дава моментно ускоряване, без забавяне. Изключително тихи са, като единственият шум е въртенето на гумите. 

Батерии

Литиево-йонните батерии захранват обикновено електромобилите. Причината е, че те имат дълъг живот заради технологията си. Много възможно е да смените автомобила си преди батерията напълно да е загубила заряда си, тъй като съвременните батерии запазват около 80 % от заряда си след 5000 цикъла (Един цикъл на зареждане е приключен, когато използваш/изхабиш 100% от капацитета на батерията).
Според изчисления, един електромобил може да измине 1 млн. км без проблем, което е в пъти повече от автомобил с ДВГ.
Никога не е изключено да се появи и повреда, но гаранцията на батерията (и автомобила) е най-малко 5 години. Спецификата при гаранциите е, че тя ще бъде изпълнена, ако батерията е била третирана правилно и според предписанията на производителя. Затова трябва внимателно да изчетете условията за гаранция. 


Поддръжка

Всякакво обслужване, на което сме свикнали при конвенционалните автомобили с ДВГ (смяна на масла, филтри, ремъци и др.) изчезва, щом придобиеш електромобил.Липсата на консумативи може да ви спести до над 400-500 лв на година. При електромобилите липсат и течове, дим и всякакви замърсители.  Спирачките им са с много дълъг живот, а обслужването им се свежда до компютърна диагностика и работа. Като постоянен консуматив са накладките на спирачките, смяната на гуми и чистачки. 

Зареждане и гориво

Тук трябва сами да направите изчисленията спрямо вашия автомобил. Но доказателствата не са за пренебрегване. А именно, че пестиш в пъти повече, използвайки електрическа кола, спрямо зареждане на гориво в конвенционален автомобил. Допълнително, ако зареждате колата у дома, на нощна тарифа, цифрите ще са минимални.

Такси и облекчения

В редица държави има сериозни облекчения при покупка на електромобил, включително и държавно подпомагане при желание за покупка. У нас все още не е прието частично финансиране от държавата, но има ред други облекчения като:
- Освобождаване от местен данък
Собствениците на електромобил попълват декларация, сочеща, че е настъпило обстоятелство, водещо до данъчно облекчение. 

- Намалена екотакса при регистрация
Еднократно облекчение с около 60 лв. 

- Без зони за платено паркиране
Електромобилите са освободени от плащане на синя и зелена зона

- Безплатно зареждане на общински зарядни станции

Климатични условия

Като всяко нещо, климатичните условия влияят на начина на работа на автомобила и батерията. При екстремни условия, пробегът с едно зареждане ще намалее, заради използването на повече функции. В зимни дни, пробегът може да намалее до около 20-25%.
Друг доказан факт, е че заради студа батериите се зареждат по-бавно и задържат по-малко заряд. Има начини за оптимизация на енергията. Като да затоплите автомобила, докато се зарежда. Новите модели могат да се ръководят и от разстояние. Използвайте и икономичен режим.

Какво следва?

- Има предложение за държавно подпомагане на потребителя, за да може все повече българи да имат достъп до електрически автомобил. Това е свързано с желанието на сегашното управление до 2026 г. електромобилите да станата около 30 000 по пътищата у нас. За сравнение в края на 2020 г. те са 3 000. Успоредно с това трябва да има на разположение около 10 000 зарядни станции.
- Друго предложение е освобождаване от ДДС, което възлиза на 20 % от цената. 

SIMPL ще продължи да те информира за спецификите, съпътстващи покупката на електромобил.
А дотогава ти споделяме любопитен факт:
Автомобилите под наем възпрепятстват навлизането на 14 тона парникови газове в атмосферата.