Най-чаканите коли за 2022 г. (Част II)

Default Pinned Post Image

И тъй като тази година наваксва с представянето на автомобили, не можахме да съберем всички новобранци на пазара в една статия (виж първата част тук) . Затова ти представяме втора част на „Най-чаканите коли за 2022 г“


Nissan X-Trail
Най-големият SUV на Nissan

Новият модел на Nissan X-Trail идва с иновативна електрифицирана технология за задвижване ePower и се очаква да бъде наличен през лятото на 2022 г. Това е най-големият SUV на Nissan. Системата ePower се различава от класическия хибриден задвижващ механизъм по това че има бензинов двигател, но се използва за зареждане на батерия, която пък захранва ел. мотора, свързан към предната ос. От Nissan потвърждават, че категорично ще има задвижване на четирите колела, като ще може да се изберат различни режими според типа терен и пътните условия.  Производителите споделят, че новото четвърто поколение X-Trail е с компактни размери, но ще има възможност и за версия с трети ред седалки и общо 7 места. Моделът ще е разработен по-сходна технология със SUV Qashqai. Дизайнът също се доближава до последния Qashqai, като предлага по-тесни светлини и ъгловати линии, които придават по-груб вид. Интериорът е по-модернизиран, като са включени обновени системи за безопасност и асистиране на водача. 


BMW i5
Първият електрически кросоувър на BMW

През тази година, баварците ще предложат изцяло електрически кросоувър, който няма да има алтернативни версии, работещи със стандартно гориво. Този модел BMW се разработва от повече от 5 години, тъй като от компанията залагат на голям пробив в технологията на ел. автомобилите, който ще позволи увеличаване на мощността на акумулаторите им, но и ще намали значително цената им. Друга причина за дългогодишното чакане е, разработването на система за автономно шофиране, с който ще е оборудван моделът. За направата му ще се използва основно карбон и технологии, на които се залага при хечбека i3 и купето i8. 


Peugeot 308
Най-доброто от Peugeot с нова визия

Експерти наричат новото Peugeot 308 „най-доброто, правено от години насам от френската компания“. И може би има защо. Поколението 308 започна да търпи промени преди 8 години, а най-новият модел който идва през 2022 г. е изцяло преобразен. Това е първият модел на Peugeot с изцяло променена емблема на решетката. Както казват хората, новото е добре забравено старо. И компанията се придържа към тази максима, като използва позабравената емблема от 60-те години. Автомобилът е построен върху познатата платформа EMP2, позволяваща и двигател с вътрешно горене, и електрифицирани варианти. Има две възможности за задвижване – 1,2 л турбобензин, със 110 или 130 к.с. Има вариант и за plug-in хибридни версии, със 180 и 225 к.с, като в края на тази и началото на следващата се очаква и чисто електрически модел.
Този модел е доста различим от другите коли на бранда. Питате се по какво? Дори самите светлини са различни, отзад са с тъмни ивици, а дневните напомням лъвски нокти. Автомобилът е с 11 см по-дълъг, а комби версията с цели 30 см., като и двете се предлагат с багажник с обем 608 л. Огромни промени търпи и интериорът, което е видимо по качеството на материалите и изпълнението. По-високите версии са снабдени с впечатляващо триизмерно табло. И тук е важно да подчертаем, че то е направено от български инженери от Visteon в София. Поставките за чаши и телефони са 3D принтирани. Огромен сензорен екран дефинира изцяло обновената технологична визия в купето.
Основен конкурент на този впечатляващ модел на Peugeot, е не кой да е, а самият Volkswagen Golf.


Toyota Aygo X
Колата в симбиоза с телефона

Компактен кросоувър е последното предложение от Toyota - Aygo X. Автомобилът е представен като идеалната градска кола и може да се избере между четири двуцветни екстериора. Цветовете са вдъхновени от четирите подправки – чили, кардамон, хвойна и джинджифил.
Сладкият компактен автомобил има възможност за изцяло дигитално свързване на телефона ви чрез приложение с мултимедийната система Toyota Smart Connect. Чрез приложение клиентите получават различни данни и следят характеристиките на колата, като например анализ и стил на шофиране, нивото на наличното гориво, както и проследяване на местоположението му.


Aston Martin Valhalla
Нечовешката суперкола

И накрая ще ви представим нещо извънземно, което едва ли ще можем да видим по-родните ширини, но това не ни пречи да се насладим на брилянтното изпълнение. Aston Martin представя една от супермощните си коли Valhalla. Разбира се, моделът ще е произведен в лимитирана серия от около 500 коли, а доставките им ще започнат през 2023 г.  Характеристиките му са впечатляващи. Valhalla е хибрид, който разполага с 4-литров V8 от AMG, подпомогнат от два електромотора, за да образуват общо 950 к.с. Когато е в електрически режим става в кола с предно предаване, а в останалите случаи електрическата мощност се изпраща и към задния мост. Любопитно е, че тази суперкола няма задна скорост, като движението назад става чрез електромоторите. Ускорението до 100 км/ч се случва за впечатляващите 2,5 секунди, благодарение на двойното предаване. Максималната скорост е 330 км/ч.
Гумите й са разработени специално за модела, а карбо-керамичните спирачки са без директна връзка с педала на спирачката, което напомня на моделите във Формула 1. Инженерите на Aston Martin са били натоварени със задачата да достигнат под 1550 кг суха маса, което е поредното върхово постижение за хибриден автомобил. Тайната е в използваната изключително здрава карбонова структура. С увеличаването на скоростта до 240 км/ч активната аеродинамика добавя притискане до 600 кг, което значи, че колата е по-стабилнa, колкото по-бързо я карате. За момента от Aston Martin пазят дълбоко скрит интериора на този екстравагантен модел. А ние можем само да си представяме какви нечовешки екстри ще крие този модел!