Как да избера качествена зарядна станция за електромобила си?

Default Pinned Post Image

Електромобилите са все по-предпочитано и желано превозно средство по света. Това е така заради безбройните възможности и предимства, които предлагат пред класически автомобили с двигател за вътрешно горене. Освен че са по-екологични, електрическите автомобили са една от най-добрите инвестиции, които се изплащат само от спестените финанси за гориво и поддръжка. За да се движат използват електрическа енергия. Тя се набавя от специална зарядна станция, която „пълни резервоара“.
Горивата може да се изчерпят в даден момент, но електрическата енергия може да се набавя от възобновяеми енергийни източници. Тази посока е правилната за човечеството, за да водим по-природосъобразен живот.
Всички ел. коли имат нужда от редовно зареждане. Именно заради това заедно с тях получавате и зарядно, което може да се включи директно към 120-волтов домашен контакт. По този начин обаче автомобилите се зареждат бавно. За 20 часа зареждане си осигурявате около 200 км. пробег. Това е и причината, хората да предпочитат специално проектирани зарядни станции в домовете си. 

По-сложна инсталация

Зарядните станции изискват по-сложна инсталация. Те се свързват към 240-волтов контакт и зареждат ел. автомобил в пъти по-бързо. 

Необходим постоянен ток

Батериите винаги трябва да се зареждат с постоянен ток. Именно затова ел. колите разполагат с вграден преобразувател, който позволява да използваш променливия ток в домакинството ти, като го превръща в постоянен. Това обаче е бавна и тромава процедура. Тъкмо за да ти осигурят по-бързо зареждане, зарядните станции от второ ниво разполагат с по-големи преобразуватели. Подобни станции можеш да откриеш на обществени места в по-големите градове. Въпреки това обаче, ако разполагате със своя собствена, определено ще ти бъде по-удобно и спокойно.
В страната са разположени станции с два типа зареждане: с AC (променлив ток) и DC (прав ток). Зареждането с прав ток е сред най-търсените начини за зареждане, когато трябва да добавим електрическа енергия в батерията за максимално кратко време. Подобни станции се срещат най-често по магистрали. Най-масовият и често срещан начин за зареждане на електромобил или plug-in хибрид е чрез AC станция. Такъв тип е намират в хотели, търговски центрове, паркинги, бензиностанции и други публични локации. С подобни устройства собствениците на електромобили зареждат своите коли и вкъщи.
Какво обаче се случва, след като закупиш електрически автомобил? Как да избереш най-качествената зарядна станция за теб и автомобила ти?

Тези въпроси са важни, защото изборът на станция може да се окаже нелека задача. Затова решихме да преминем през най-съществените параметри, които трябва да следиш и знаеш при избора си на зарядна станция. (представени в инфографиката долу)



МОЩНОСТ НА ЗАРЕЖДАНЕ 

Някои електрически автомобили се зареждат по-бързо от други. Скоростта на зареждане зависи от вграденото в превозното средство зарядно. В зависимост от това необходимата мощност за зареждане на една зарядна станция може да варира между 3,7 kW и 22 kW. Ще можеш да заредиш 3,7-киловатовия си електрически автомобил на всяка по-мощна станция. Това обаче ще се случва с максимална мощност от 3,7 kW.
Следователно мощността, която ви е необходима от зарядна станция трябва да отговаря на особеностите на автомобила. Ако капацитетът на зареждане на електрическия ти автомобил е по-голям, тогава би било най-добре да се насочиш към по-мощните зарядни станции. Те ще свършат работа бързо и пълноценно.
Ако обаче капацитетът на зареждане на автомобила ти възлиза на 3,7 kW, няма защо да инвестираш в зарядна станция с мощност на зареждане от 22 kW. Просто защото няма да можеш да използваш целия капацитет на станцията. Но пък ще си дал доста пари за нея.
Разберете особеностите на ел. колата и се съобразете с тях при закупуването на станция.

КОНЕКТОР

Най-разпространени са два – конектор тип 1 (еднофазови) и конектор тип 2. Тип 1 позволяват да достигнат мощност на зареждането от 7,4 kW, като по-често се използват в Азия и по-рядко в Европа. Конекторите от втория тип обаче са значително по-популярни на континента, тъй като Европа е основната им зона на разпространение. У нас това е евростандарта за AC зареждане.
Те са трифазови и без проблем достигат мощност от 22 kW. Същевременно някои публични зарядни станции могат да ви осигурят дори 43 kW мощност на зареждането. В повечето случаи публичните зарядни станции са оборудвани с контакт от втори тип. С него можеш да свържеш повечето стандартни кабели с конектор тип 2. Съответно, ако електрическият ти автомобил се зарежда с помощта на конектор от втория тип, няма как да захраниш превозното средство с конектор от първия тип. На практика това може да се случи, но с помощта на специални приставки, които са ненужно скъпи.
Съветът ни отново е да проучиш внимателно особеностите на автомобила си, за да знаеш точно кои зарядни станции отговарят на нуждите ти.

КАЧЕСТВО

Когато си избираш зарядна станция проучи внимателно кой стои зад производството й.
Популярните брандове са се налагали на пазара с течение на години и доказано създават качествени продукти. Към производителя ще се обърнеш когато имаш нужда от обслужване, ремонт или подобрение по станцията. Затова качеството е нещо, с което не бива да правите компромис.
Нестабилната зарядна станция няма да си върши ползотворно работата и ще се превърне в натоварващ разход. Проучете различните доказали се производители и вижте дали предлагат това, от което се нуждаете.
Една зарядна станция не е малка инвестиция. Тъкмо затова трябва да се погрижите да бъде добра.

ИНСТАЛАЦИЯ

Инсталирането на една зарядна станция се прави от оторизирани специалисти. Не прибягвай до всеки човек, който разбира от електричество и електротехника. Защото не всички са наясно с изискванията, които е необходимо да се покрият.
Електрическото снабдяване на дома ти трябва да бъде добре проверено, преди да използвате обикновен домакински контакт. Особено в старите сгради окабеляването трябва да е внимателно проверено. Само така може да се гарантира, че електрическата енергия може да се изнася от инсталацията ви на пълна мощност в продължение на няколко часа, защото тъкмо такива са изискванията на вашия автомобил. Естествено, за инсталирането на една зарядна станция ще се наложи да отделиш малко повече средства от тези за първоначалната ѝ покупка. Определящи за цената могат да бъдат множество фактори. Колко далече е мястото за паркиране от централното захранващо табло? Ще се наложи ли да се прибегне до пробиване на стени или копане? Може ли зарядната станция да бъде монтирана към стена, или ще се наложи да ѝ се осигури отделно място? Ще се наложи ли да използваш нови кабели? Още куп въпроси се нуждаят от отговори, които надали ще успеете да намерите сами. Дори и да ви струва някой лев в повече, приеми зарядната си станция като дългосрочна инвестиция, която ще ви се изплати с времето. Така ще видите, че не е толкова страшно да се потърси специализирана помощ за нейното инсталиране.

АКСЕСОАРИ

Освен основните функции, една станция може да предложи и куп удобни аксесоари. Ако живеете максимално природосъобразно, има голяма вероятност освен с електрически автомобил, да разполагате и с фотоволтаична система от соларни панели. В този случай имате възможност да използвате самогенерирана електрическа енергия за захранването на автомобила.
С помощта на специално мениджър устройство и смартфон приложение можеш да разполагаш с излишната слънчева енергия, както решиш. Естествено, можеш да я използваш за зареждането на електрическия си автомобил, като междувременно контролираш консумацията ѝ. От друга страна, с допълнителен модул можете също да си осигурите оптимално разпределение на натоварването. Много зарядни станции са съвместими с подобен модул и ти дават възможност за по-добра регулация. Мощността на зареждане ще се намали драстично, ако електрическата връзка не е подобаващо настроена. Това се отнася до случаите, при които един и същи автомобил се зарежда на различни зарядни станции и/или много автомобили се зареждат на една и съща. Ако един автомобил се зарежда само на една станция, цялата мощност на зареждане ще бъде налична. Зареждате ли повече от един автомобил обаче, е добре да се погрижите за регулацията на енергията. Освен това, ако станцията ти не разполага със закачалки за кабелите, погрижи се да си ги набавиш като аксесоар. С тяхна помощ можеш да си спокоен, че кабелите висят прилежно и спретнато на станцията. Това ще предотврати възможността по невнимание да минете през тях и да ги увредите невъзвратимо.