Как да избера качествена зарядна станция за електромобила си?

Default Pinned Post Image

Електромобилите са все по-предпочитано и желано превозно средство по света. Това е така заради безбройните възможности и предимства, които предлагат пред класически автомобили с двигател за вътрешно горене. Освен че са по-екологични, електрическите автомобили са една от най-добрите инвестиции, които се изплащат само от спестените финанси за гориво и поддръжка. За да се движат използват електрическа енергия. Тя се набавя от специална зарядна станция, която „пълни резервоара“.
Горивата може да се изчерпят в даден момент, но електрическата енергия може да се набавя от възобновяеми енергийни източници. Тази посока е правилната за човечеството, за да водим по-природосъобразен живот.
Всички ел. коли имат нужда от редовно зареждане. Именно заради това заедно с тях получавате и зарядно, което може да се включи директно към 120-волтов домашен контакт. По този начин обаче автомобилите се зареждат бавно. За 20 часа зареждане си осигурявате около 200 км. пробег. Това е и причината, хората да предпочитат специално проектирани зарядни станции в домовете си. 

По-сложна инсталация

Зарядните станции изискват по-сложна инсталация. Те се свързват към 240-волтов контакт и зареждат ел. автомобил в пъти по-бързо. 

Необходим постоянен ток

Батериите винаги трябва да се зареждат с постоянен ток. Именно затова ел. колите разполагат с вграден преобразувател, който позволява да използваш променливия ток в домакинството ти, като го превръща в постоянен. Това обаче е бавна и тромава процедура. Тъкмо за да ти осигурят по-бързо зареждане, зарядните станции от второ ниво разполагат с по-големи преобразуватели. Подобни станции можеш да откриеш на обществени места в по-големите градове. Въпреки това обаче, ако разполагате със своя собствена, определено ще ти бъде по-удобно и спокойно.
В страната са разположени станции с два типа зареждане: с AC (променлив ток) и DC (прав ток). Зареждането с прав ток е сред най-търсените начини за зареждане, когато трябва да добавим електрическа енергия в батерията за максимално кратко време. Подобни станции се срещат най-често по магистрали. Най-масовият и често срещан начин за зареждане на електромобил или plug-in хибрид е чрез AC станция. Такъв тип е намират в хотели, търговски центрове, паркинги, бензиностанции и други публични локации. С подобни устройства собствениците на електромобили зареждат своите коли и вкъщи.
Какво обаче се случва, след като закупиш електрически автомобил? Как да избереш най-качествената зарядна станция за теб и автомобила ти?

Тези въпроси са важни, защото изборът на станция може да се окаже нелека задача. Затова решихме да преминем през най-съществените параметри, които трябва да следиш и знаеш при избора си на зарядна станция. (представени в инфографиката долу)