Какво действително струва притежаването на автомобил?

Default Pinned Post Image

Колата е символ на свобода, независимост и удобство. Въпреки, че притежаването на автомобил може да носи множество предимства, то същевременно носи и редица финансови отговорности, често оставащи незабелязани до момента на покупка. В тази статия ще разгледаме финансовите аспекти на притежаването на автомобил и ще разкрием някои от скритите и непредвидими разходи, които могат да изненадат всеки. Също така ще разберете как Simpl предлага иновативно решение, което улеснява живота на собствениците на автомобили.

Първоначални разходи при закупуване на автомобил

Когато става дума за закупуване на автомобил, първоначалната цена е само началото. Освен основната сума, която ще платите (или финансирате), трябва да вземете предвид и допълнителни такси като данъци, застраховки, регистрационни такси и др. Освен това опциите за финансиране и лихвените проценти също играят ключова роля в общата сума, която ще изплатите през времето.

Има два варианта при закупуване на автомобил:

Нов внос от ЕС или от автокъща в България. В този случай колата е без регистрационни номера. За регистрирането ѝ в КАТ ще е необходимо да предвидите еднократно следните разходи:

·       Административна такса за издаване на нови регистрационни табели и талони – 54 лв.

·       Екотакса – определя се според възрастта на автомобила, категорията и двигателя, като за леки коли с обща допустима маса по-малка от 3,5 тона, дължимата сума е между 125 лв. и 308 лв., в зависимост от възрастта на колата.

·       Авариен комплект (аптечка, пожарогасител, триъгълник, жилетка) – 40-60 лв.

Покупка на употребяван автомобил с валидна българска регистрация. Тук се налагат следните разходи по нотариално прехвърляне:

·       Нотариална такса - определя се от стойността на сделката (около 3%).

·       Местен данък/общинска такса (определя се от съответната община, като варира между 2% - 2,5% от стойността на автомобила).

·       Удостоверение за застрахователна оценка – 30-40 лева.

·       Такса на КАТ за пререгистрация на автомобил по постоянен адрес – 54 лв.


Ежемесечни и годишни разходи

Притежаването на автомобил носи и постоянни месечни и годишни разходи. Това включва не само очевидни разходи като гориво и застраховка, но и редовно техническо обслужване, гуми, и други ремонти, които могат да се наложат.

·       Данъци - данъкът се изчислява на база мощността на колата, еко категорията и годината на производство, като средно варира между 100 лв. и 300 лв.

·       Годишна винетка 87 лв.

·       Задължителен годишен технически преглед на цена от 40-50 лева.

·       Гражданска отговорност - зависи от вида на автомобила, обема на двигателя, мощността, възрастта на собственика и др., като за леки коли средно варира между 250-350 лв.

·       Годишно обслужване и смяна на гуми - обикновено, когато се купува употребяван автомобил, това обслужване трябва да се направи веднага. Средно за услугата ще бъдете таксувани между 200-250 лв.

·       Смяната на гуми е два пъти годишно – през пролетта и есента и е на стойност приблизително 50 лева.

·       Застраховка „КАСКО“ - офертите на различните застрахователи варират, като за леки коли започват от 250 лв. и може да достигнат 2000 лв. и повече.

Важно е да бъдете подготвени и за неочаквани разходи, които неизбежно ще възникнат по пътя. Замисляли ли сте се как можете да избегнете или минимизирате тези разходи?

Съвети за управление на разходите и минимизиране на финансовото бреме

Simpl предоставя уникален подход към притежаването на автомобил, като помага за намаляване на несигурността и минимизиране на скритите разходи. С абонаментната услуга за автомобили, всичко, от поддръжка до застраховка, е включено в една прозрачна месечна такса. Вие само добавяте гориво и се наслаждавате на пътя.

Преди да направите ключовата стъпка към закупуването на автомобил, е важно да разгледате всички аспекти на финансовата картинка. С правилното планиране и управление, притежаването на автомобил може да бъде удоволствие, а не бреме.

Открийте удобството и спокойствието, което идва с абонаментните ни планове за автомобили. Тук може да разгледате всички налични!