Защо да изберем устойчив начин на живот? (Част I)

Default Pinned Post Image

Истината е, че ние човеците не притежаваме тази планета, не сме нейни владетели. Въпреки че се държим като такива.
Ние сме нейни гости. И то за малко. И ако искаме да оставим едно нормално място за нашите наследници е редно да се замислим и да действаме в полза на опазването на планетата Земя.
През последните години все повече хора се ориентират към устойчивия живот, но винаги можеш да направиш още една крачка за подобряване на процеса.
И защото в основата на SIMPL стои устойчивото потребление и кръгов процес, ще ти дадем някои идеи, които може да приложиш във всекидневието си. За да дадем шанс на природата. 

Ще започнем с по-значителните навици, към които може да се придържаш. (виж инфографиката по-долу)

1. Редуцирай потреблението на енергия

Лесно, нали? Уредите, които не използваш често, може да изключваш от захранването. Гаси лампите в стаите, в които не си. По-малката консумация на енергия е едно от най-важните неща, които могат да помогнат за намаляването на въглеродния отпечатък, който оставяме. Освен, че щадиш околната среда, със сигурност и ще помогнеш на себе си – намалявайки месечните си сметки. 

2. Продукти от рециклирани материали

Подбирай продукти и марки, които имат за своя кауза и приоритет устойчивостта. Като използват рециклирана пластмаса и рециклируеми материали.
Ако сте бизнес, открийте как да може да намалите отпадъка в производствения процес и опитайте да го постигнете. 

3. Устойчива мода

Може да не се изненадаш, когато ти кажем, че модната индустрия е един от най-големите замърсители на планетата. Зад този термин стои възможността да се създава облекло, щадящо околната среда. Това значи целият процес по производство на една дреха да е изцяло природосъобразен и отговорен. От фермите, където се отглежда памукът, до фабриките, където се тъче платът. Друг аспект на устойчивата мода е „бавната мода“. Познато ни още като магазини за втора употреба. Където може да се открият много запазени продукти.
И не на последно място, ако имаш нужда от разчистване на гардероба, дай дрехите си за рециклиране, а не ги хвърляй директно. 

4. Нов дом – нека е устойчив

Ако искаш да живееш изцяло спрямо правилата на природата, трябва да търсиш енергийно ефективна сграда. Позитивите от такъв дом са много – ниски битови сметки, преференции относно данък за сградата, положително влияние на околната среда. 

5. Начин на придвижване 

Тук имаш много възможности. Като например да използваш градски транспорт или обществени скутери (тротинетки) за кратки разстояния. Най-хубавото е, че те са електрически. Това ще помогне за намаляването на въглеродните емисии и ще е още една крачка към опазването на природата.
Решение за оптимизиране на придвижването е и използването на наем на автомобил. Тук SIMPL би ти бил полезен. Тъй като предлага ефикасно и удобно финансово решение за нов автомобил. Чрез дългосрочен наем караш винаги нов автомобил и не се притесняваш за цялостната му грижа. Защото ние го правим.
И най-малките крачки, които правим във всекиднението си са крачки към по-добро за природата. Крачки, които се отразяват в дългосрочен план. Нека ги правим всеки ден! Защото има смисъл.

Във втора част по темата, ще ти разкажем, за най-малките крачки, които можем да направим, за да сме енергийно щадящи.