Всичко най-важно за батериите на електромобилите

Default Pinned Post Image

Замисляйки се за покупката на електромобил, най-важното нещо от характеристиките му, които трябва да бъдат в съзнанието ти е батерията, която се задвижва чрез енергия. За сравнение, тя е като резервоара в конвенционалния автомобил. 

Батерията има три основни характеристики, за които трябва да следите: капацитет, зареждане и пробег. 

Капацитет 

Най-просто казано – колкото повече kWh е капацитет на батерията, толкова по-голям ще е пробегът на електромобила.
Капацитетът се измерва в електрическа мерна единица за количество използвана енергия за 1 час от 1 kW мощност (kWh – киловат часа).
Много важно е да не бъркате мерната единица за капацитет (kWh), с мерната единица за мощност на електромотора (kW). Мощността на мотора, е това което прави въртящия момент на електромобилите впечатляващ.

Зареждане 

Има 3 основни вида и начина, чрез които да заредиш електрическия си автомобил, съответно батерията.
Те са: 
- Първо ниво – зареждане в домашни условия чрез зарядно, което е в комплект с електромобила. То е с мощност 2.4 kW и се включва директно в контакта. Минусът е, че става изключително бавно. Понякога може да отнеме до 43 ч. в зависимост от големината на батерията.
- Второ ниво – предлага доста по-бързо зареждане. Скъпа инвестиция е, но получавате наистина добро зареждане с мощност до 23 kW.
- Трето ниво – Бързо DC зареждане – предлага се на публични места в големите градове и магистрали. Зареждането трае малко повече от час, за да стигне до 80 %. Мощността на заряд може да достигне до 51 kW.

Пробег

Много фактори определят пробега. Основни са натоварване, скорост, използване на електричество за допълнителни екстри, докато пътувате, околната среда и др.
Системата за регенериране на енергия при спиране е добър помощник в това отношение, защото може да възобнови част от енергията използвана за други цели, различни от шофиране.
Разбира се, след години напълно заредената батерия няма да може да покрие същия първоначален пробег, тъй като с времето се губи възможността да съхранява енергия.Затова и производителите предлагат гаранция за батерията, която е до 8 г. или до достигане на определени километри.


Защо е важен защитният буфер?

Защитният буфер е много важна защита за батерията. Той възпрепятства използването на целия капацитет на батерията, защото това скъсява трайно живота й. Повечето електромобили използват към 75% от капацитета на батерията, като буферът гарантира хиляди цикъла на зареждане преди да намали способността си.

Как да определим времето за зареждане на електромобила си?

Времето за зареждане на батерията варира спрямо начин на зареждане, мощност на двигателя, капацитет на батерията, начин на шофиране и експлоатация и др. Зареждането може да трае от час до цял ден.
Трите фактора, които са определящи за времето на зареждане на батерията са:
- Размер на батерия - колкото е по-малка батерията, толкова по-бързо се зарежда и обратното. Скоростта на зареждане зависи и от вида на автомобила и зарядното устройство.
- Температура – тя влияе на всички батерии. По-ниските температури забавят зареждането и правят електромобилите по-малко ефективни.
- Процент налична батерия - колкото е по-изтощена батерията, толкова по-бързо ще се зареди. След като достигне 50%, зареждането се забавя и спира на 80%.


Открий различния начин за ползване на нов автомобил!