Технологични тенденции за 2022 г. - Част II

Default Pinned Post Image

И тъй като 2022 г ще е наситена с големи иновативни пробиви, ви представяме остатъка от най-значимите . Ето ги и тях:

Мозъчни импланти в хората

През 2022 г. се очаква един изключително важен технологичен напредък да се пренесе върху хората. Буквално. А именно да бъдат вградени мозъчни импланти в човешки организъм. Компания на Илон Мъск ще започне през тази година тестове с хора. Той няма да е единственият, който разработва технология, целяща повишаването на способностите на човешкия ум с чипове. Планът е имплантите да помагат на хората да се възстановяват от травматични увреждания на мозъка, да помагат при депресия и други психични разстройства. 
Голямото предизвикателство и акцент е разработката на неинвазивна технология, позволяваща поставяне и обграждане на мозъка с чипове. За момента единствено сложните операции са голямата бариера пред навлизането на технологията по-бързо и масово.
На този фон, излезе информацията, че 15 от общо 23 маймуни, върху които е тествано чипиране, са починали в периода 2017-2020 г., вследствие на инфекции и други странични ефекти.

Изчисли данните на тялото си

Все повече джаджи се появяват на пазара, които позволяват измерване и анализиране на данните от собственото си тяло. Иновативните здравни устройства ще се използват за диагностициране и лечение на здравословни проблеми. Тази година на пазара се очакват пръстен и гривна, които ще измерват калориите, кръвното налягане, съня, стъпките, функционирането на белите дробове и дори количеството отделяна пот. Според експерти наличието на такава информация, ще ни помогне да се грижим повече за здравето си и да забележим наличието на проблеми. Все още не е ясно как толкова много данни за здравето ще бъдат защитени.

Смарт домове 

Най-големите технологични компании Google, Amazon, Apple и Samsung се обединиха около идеята за обща концепция за интелигентен дом. Той ще може да се осъществи чрез екосистема наречена Matter. Целта е да може да използвате домашните технологии, които в момента притежавате с тези, които ще купите в бъдеще. Идеята е всичко да работи в синхрон, независимо от производителя или от виртуалния асистент, чрез който взаимодействате с тях. Редица компании за различни стоки вече работят по произвеждането на свои продукти, които да бъдат в синхрон с новата технология. 

Транспорт с дронове 

Коронавирусът даде тласък на нова иновация в логистиката. Заради намалената въздушна активност и задръствания в пристанищата, световната мрежа за пренос на товари се наруши. Това кара много компании да търсят алтернатива за транспортиране на стоки. Затова на дневен ред излизат дроновете, които освен за забавление, вече ще бъдат много по-значима част от живота ни. Чрез тях ще може да се транспортират товари и дори пътници. Тук е важно да споменем, че основен принос в това имат и двамата българи oт DRONAMICS са сред първите одобрени със своя дрон, които ще получат всички разрешения за преноси на товари в чужбина. Идеята зад родната компания е да се обхванат малки населени места, докъдето не достигат куриерски фирми. 

Изкуствен интелект навсякъде 

Свят, задвижен от изкуствен интелект (AI). Напълно реален и и действителен сценарий. Днес интелигентните технологии все повече са задвижвани от изкуствен интелект и ни помагат във всекидневието постоянно. Без дори да го осъзнаваме. От гласовите асистенти до езиков превод. Всичко това с цел да улесни живота ни. Умните автомобили използват алгоритми за разпознаване на лица, за да ни предупреждават за обекти на пътя.
Смартфоните използват AI алгоритми, за да имаме перфектно качество на разговорите, по-добри снимки и да вършим всичко с лекота.
Тази тенденция обхваща почти всичко, с което хората имат всекидневен досег.

Виж първа част на статията тук

Надяваме се тази статия да ви е била полезна! SIMPL се стреми да ви информира за последните иновации в света, в който живеем!