Нашето ЗЕЛЕНО пътешествие до Хърватия с KIA e-Niro

Default Pinned Post Image

Електромобилът не е просто кола – това е лайфстайл! Много хора смятат, че електромобилът е само и единствено „градска кола“. Че не е подходяща за дълъг път, че няма достатъчно батерия, за да се справи за извънградско. Е, пригответе се за изненада!

В следващите редове ще разберете как да планирате дълъг път със „зелена“ кола.

Нашият избор на дестинация е Хърватия, а автомобилът е Kia e-Niro – комфортен, сигурен и забележителен! Един прекрасен електрически автомобил, с който можем спокойно да пътуваме до 455км само с едно зареждане. За да плануваме своето пътуване с електромобил, трябва да вземем предвид автономния пробег и да проучим мрежата от зарядни станции по пътя. Открихме, че с приложения като Chargemap и PlugShare лесно можем да планираме спирките за зареждане според избрания от нас маршрут.

Зареждаме нашата KIA e-Niro в София, а следващата станция за зареждане по нашия маршрут се пада на около 300км: в град Велика Плана в Сърбия.

Наслаждаваме се на приятното, леко и безшумно пътуване и след живописното пресичане на Сърбия, вече се намираме в Хърватия: една непозната за нас дестинация, която решаваме да посетим по препоръка на приятели. Следващото зареждане по план правим на станция в Спачва и продължаваме към Загреб, където нощуваме и правим финално зареждане.

На следващия ден след поредицата от множество изкачвания, спускания и завои изведнъж се открива невероятна гледка – един приказен град, кацнал на хълм, а пред него се изляга Кварнерския залив. Така откриваме Риека, главното товарно пристанище на Хърватия, а също и фериботно пристанище. Към днешна дата градът е известен още с красивата си архитектура и провеждащия се ежегодно карнавал.

Rieka


Очарованието и спокойствието на града събуди любопитството ни за намиращият се на югозапад от града полуостров Истрия. Решението е взето единодушно – пътуването продължава към Истрия!

Следващата спирка е Пазин – един от средновековните градове-крепости на полуострова. Задължително е посещението на замъка, построен върху останките на по-стара крепост. За обичащите екстремните преживявания в непосредствена близост до замъка се намира въжената линия над Пазинската яма, от която решаваме да полетим и да се насладим на уникалната природа и екстремното усещане от самия полет.

landscape

Последните места, които планираме да посетим, са на кратко разстояние едно от друго и не се налага да зареждаме отново. Отправяме се на юг към Фажана – малко крайбрежно градче със запазена стара част и множество малки семейни хотели. Наслаждаваме се на средиземноморската кухня, отделяме време за плаж и планираме следващите спирки.

seashorestreet

Перлата на Истрия несъмнено е Пула – невъзможно е да се опише накратко красотата на този град. Тук се намира един от най-красивите и запазени до днешни дни римски амфитеатър. Бил е с капацитет за 23 000 души и до днес е сцена на културни събития – сцена на 2000 години!


Pula

На север от Пула се отправяме към две не по-малко красиви и съхранили хилядолетна история градчета – Ровини и Пореч. А между тях, на 10 км от крайбрежието, се врязва Лимския канал. Благодарение на изградените покрай пътя пунктове за наблюдение успяваме да се насладим на красивата гледка.

Разделяме се с Хърватия с широки усмивки, заредени с прекрасни емоции и спиращи дъха гледки. Открихме едно истинско райско кътче, което си обещахме да посетим отново. 
Готови сме да заредим отново нашата Kia e-Niro: нашият спътник в това незабравимо приключение и да се върнем в София. 

Нашите SIMPL пътувания не спират до тук. Тепърва сме решени да предприемем още и все по-вълнуващи ЗЕЛЕНИ пътувания, защото дългият път с електрически автомобил е вече ВЪЗМОЖЕН!