Как да предпазим боята на колата?

Default Pinned Post Image

„Не съдете за книгата по корицата“, но… определено може да съдим за колата по боята – по-хубаво е, когато автомобилът радва окото, нали?

Собствениците непрекъснато търсят ефективни, евтини и лесни начини за защита на „кожата“ на автомобила – боята. Това е напълно разбираемо, тъй като няма човек, който не би искал да запази автомобила си добре изглеждащ. А ако за целта не „чупим касичката“ е още по-добре!

1. Мийте колата редовно

Не отлагайте автомивката, защото времето минава, а прах и мръсотия полепват бързо в големия град. Редовното миене на автомобила може значително да намали вредното въздействие на слънчевите UV лъчи, защото мръсотията води до нарушаване на външното покритие на вашата кола.  Звучи доста просто, нали?  За съжаление, много собственици на автомобили не разбират важността на  външното почистване или не знаят как правилно да го направят.

2. Полирайте с вакса

Използването на вакса не само подобрява блясъка нa покритието и го поддържа – ваксата действа и като защитен слой. Ваксата се предлага в много форми - от твърда паста до течни варианти. Някои формулировки просто придават на боята страхотен завършек, докато други почистват, защитават и полират наведнъж. Страстните шофьори оценяват и факта, че ваксата осигурява адекватна защита срещу топлина. Хубавото на ваксата е, че е лесна за използване и е изключително достъпна.  Имайте предвид обаче, че защитата е временне - не трае дълго и се налага да се прилага отново на всеки шест седмици.

3. Нанесете синтетично покритие за допълнителна защита

Синтетичното покритие, известно още като керамично покритие, е слой от течен полимер, нанесен върху екстериора на автомобила, за да произведе блестящ блясък и да предотврати избледняване на боята поради постоянното излагане на вредни UV лъчи.  Освен това предпазва от  петна в резултат на киселинни замърсители, осигурява превъзходна устойчивост на надраскване и прави колата ви по-водоустойчива.  Синтетиката също така защитава вашия автомобил от лепкави и трудни за премахване течности (напр. сок от дървета, катран). Синтетичното керамично покритие е изключително издръжливо и може да издържи от две до пет години. Страхотно нали? Синтетичното покритие осигурява отлични резултати, но може да бъде и скъпо, особено ако решите да го нанесете професионално.  Можете да изберете по-евтината опция и да го нанесете сами, но преди това бъдете готови за обширна подготовка и проучване. В противен случай може да не получите резултата, на който се надявате.

4. Паркирайте на правилни места

Ако сериозно търсите начини как да защитите боята на колата си, винаги паркирайте на сянка - това е един от най-лесните начини да предпазите автомобила.

5. Инвестирайте в качествено покривало за кола

 Покривалата за кола драскат ли боята?  Възможно е, затова направете проучване преди покупката.  За да получите най-добрата защита, изберете такова, което предлага добра водоустойчивост (за защита на автомобила от излишната влага и киселинни дъждове). Не по-малко важно е покривалото да приляга плътно. Не купувайте такова, което е твърде голямо за колата ви, тъй като хлабавато покривало може да се удря по външното покритие по време на ветровитите дни и да го съсипе с течение на времето.