Технологични тенденции за 2022 г. - Част I

Default Pinned Post Image

Допреди години гледахме научно-фантастични филми, чиито сюжети са свързани с летене в Космоса, заселяване на други планети, чипове, внедрени в хората и лесен живот чрез управление на технологии. Днес това вече е реалността, в която живеем. И към която се налага да се приспособим. През следващите 12 месеца дебют ще направят няколко важни иновативни технологии, а други ще продължат да се развиват. Представяме ви и първата част от тях: 


Влизаме в Метавселената

Най-използваната социална мрежа Facebook смени изцяло облика си и направи голяма крачка към въвличането на света в изцяло виртуална реалност. Meta, както е новото име на Facebook не просто се ребрандира, а обмисля нов начин на живот, който е изцяло в метавселената. Накратко, това е виртуална среда имитираща реалната. В нея ще може да извършвате голяма част от дейностите, които правите и в реалността.В новата вселена хората ще имат собствени аватари, които обаче ще са представени единствено до кръста. Технологията е на ранен етап и има много ограничения. За момента достъпът до Метавселената е само на ниво гейминг. Въпреки това тя се развива с изключителни скорости и обещава разнообразие от активности, които да ни задържат задълго във виртуалния свят.
Вече десетки големи компании и бизнеси се ориентират към метавселената, където ще могат да предлагат продуктите и услугите си още по-достъпно.
Все още има съмнения и рискове относно използването на личните данни, както и опасности от пристрастяване към виртуалния живот.
Предстои Meta да представи и първото поколение устройства за по-лесно и приятно преживяване във вселената. Вече бе показана и специална ръкавица, имитираща докосване във виртуална среда. Това е първата стъпка към разминаване между реално и виртуално.
В дългосрочен план, целта на Зукърбърг е да успее да прелее двата свята.


Блокчейн технология и биткойн

Блокчейн технологията ще намира все повече сила през тази година. Нека дадем по-конкретно и обяснимо определение:
Блокчейн е база данни с финансови транзакции, които се записват на множество компютри из целия свят. Данните постоянно се разрастват, а записите са публични. Тази технология може да направи електронната идентификация по-сигурна, да улесни разплащанията и да навлезе на нови пазари.
Идеята е за създаването на нова световна мрежа, напълно децентрализирана и основана на блокчейн. Всичко това е свързано с дигитална валута. Вече се правят проучвания и оценки на рисковете и ползите от широката употреба. Важно е да кажем, че блокчейн технологията изключва всякакви финансови посредници между хората и парите им.
Началото на блокчейн е дадено през 2009 г., когато е създаден и кода на биткойн – първата криптомонета. Създателят на биткойна, респективно и на блокчейн, е познат единствено под псевдонима Сатоши Накамото. До ден днешен не е ясно кой стои зад името.
Въпреки че от много години е създадена, тази технология набира все повече сила през последните 2-3 години и съвсем скоро ще навлезе и в нашия живот. Само преди месеци Салвадор стана първата държава приела биткойн като официално платежно средство.



Дигитална идентификация 

Изцяло дигитални лична карта и шофьорска книжка. За това се говори все повече през тази година, а редица страни ще признаят тази форма на идентификация, измествайки традиционните пластики. Изцяло дигиталните документи ще спомогнат за изграждането на електронна държава и лесна работа с администрацията. Но според експерти, това ще създаде риск и ще намали сигурността и свободата на потребителите в мрежата.


Виртуален свят без кодове

Целият виртуален свят ще може да се създава без необходимостта от писане на кодове. Тази автоматизация ще промени изцяло дигиталната вселена, каквато я познаваме. И ще разреши навлизането на изкуствен интелект още повече. Усъвършенстваните алгоритми и графични системи ще позволят на всеки да създава софтуер и да е на глобалния пазар. Липсата на код ще изисква по-малко време и енергия и ще може да се използва от големи компании. А най-хубавото е, че творците ще могат лесно и бързо да реализират дигитално идеите си.